Egészség

Milyen gyakorlatokkal lehet kockás hasam?

kockás hasam

Ha csak egy dolgot nézel meg, mielőtt nekilátsz a kocka has programnak, akkor ez a cikk legyen. Tisztában vagyunk vele, hogy ezt nehéz elérni, ráadásul számtalan információ terjed ezzel kapcsolatban az interneten, azért azt hozzá kell tenni, hogy kemény munkával és kitartással nem lehetetlen viszonylag rövid idő alatt szert tenni az álom alakra. Ehhez csupán megfelelő étrendet kell követni, valamint ügyelni a rendszeres edzésre.

 

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogyan lehet kockás a hasad, milyen gyakorlatokra lesz szükséged hozzá.

Ezeket tartsd észben, ha lapos hasat szeretnél

Van pár dolog, szabály, amit figyelembe kell venni, be kell tartani ahhoz, hogy kockás legyen a hasad. Az izmos pocak titka nem az, hogy nem eszel és folyamatosan maratonokat futsz. Persze ez is vezet valahova, de nem biztos, hogy erre vágysz. A nyári időszak előtt egyre több embert foglalkoztat, hogy milyen gyakorlatokkal lehet kockás hasuk. Amellett, hogy ügyelsz az étkezéseidre, rendszeressé szükséges tenni az edzéseket, lehetőleg a súlyzós, kifejezetten a hasra specializált gyakorlatokat.

 

Nem, nem a napi 100 felüléstől válik izmossá a hasad. Bár tény, hogy hatásos és jó gyakorlat, egy kutatás bebizonyította, hogy a lábemelés sokkal jobban képes stimulálni a hasizmot, mint a régóta népszerű felülés. Az tény, hogy nem ugyanazokról a testrészekről van szó, azonban mégis jobb eredményeket érhetünk el ennek segítségével. A hasizom nagy mértékben igénybe van véve az egyes guggolások esetében, valamint a felhúzások során. Ezek ugyanis mind dolgoztatják az izmokat, sokszor jobban, mint a felülés.

Gyakorlatok, amiktől kockás lesz a hasad

Az egyik legjobb megoldás mégis a hanyatt fekvésből teljes felülés, terpesztett lábhoz, ellentétes kar és boka érintéssel karöltve. Ehhez annyit kell tenned, hogy lefekszel, a lábaidat pedig széles terpeszbe teszed. Az egyik kar maradjon a talajon, a másik karral pedig próbáld megérinteni az ellentétes bokás. Először lehet, hogy nehéz lesz, így nyugodtan lendíts egy kicsit a kezeddel, de igyekezz a hasizmodat használni a gyakorlat során. Érezd, hogy miként húzódik össze és erősödik az izomzat, így viszonylag rövid idő alatt érheted el a célodat. Koncentrálj mindig, legyél tele energiával, ellenkező esetben ugyanis rosszul végzed a gyakorlatokat, amely miatt akár le is sérülhetsz.

 

A másik megoldás az alkartámaszban tartás feszített testtel. A plank egy jól ismert feladat, amely hatékonyan erősíti a hasizmot, közben szinte az egész testet megmozgatja. Figyelj azonban arra, hogy az alkarodat a lábfejed felé próbáld meg közelíteni, hiszen akkor végzed hatékonyan a planket, ha a széles hátizmod megfeszül. Ezt követően jöhet egy kis hasprés, ami kapcsán ügyelj arra, hogy kizárólag a lapocka emelkedjen el a talajtól. Nem kell sem felülni, sem pedig visszaesni, legyél lassú és kitartó. A nyakad ne feszítsd, a kezed a tarkódon tartsd, de maradjon laza.

 

Egy másik népszerű gyakorlat a felülés ellentétes térd és könyök érintéssel. Itt az ágyéki gerinc szakasz szorítására szükséges koncentrálnod, hogy az a földön maradjon. Ne feküdj vissza, a gyakorlatot folyamatosan végezd, megfelelő ismétlésszámmal. Ha nagyon nem vagy benne ügyes, akkor ne 5×1 perccel kezd, hanem mondjuk 30 másodperccel, majd idővel emeld azt, amíg el nem éred az 1 percet.

Mennyi idő alatt lehet eredményeket elérni?

Tudjuk, hogy a legfontosabb, hogy mennyi az annyi, de ez sok dologtól függ. Főként genetika és kitartás. A hasizom nem egyik napról a másikra jelenik meg, hiszen a testzsírszázaléktól kezdve, az edzések gyakoriságán át, egészen a stresszig minden hatással lehet arra, hogy mikor érheted el az álmodat. Kemény munkára és időre van szükség, de ha még most elkezded, akkor mire bikinit kapnál magadra, bátran teszed majd meg, hiszen szívesen mutogatod majd a munkád eredményét.

 

Az edzések mellett azonban ne feledkezz meg a rendszeres étkezésekről. Ne maradjon ki se a reggeli, se az ebéd, se a vacsora, közben pedig iktass be kisebb étkezéseket. Ez lehet egy adag fehérjeturmix, amivel tovább segíted a tested regenerálódását és az izomépítést.