Szolgáltatás

Hogyan zajlik egy napelem rendszer kiépítése?

napelem rendszer kiépítése

A napelem rendszerek iránt minden korábbinál nagyobb érdeklődés mutatkozik. Nem véletlen, hiszen mind többen szeretnének függetlenedni a fosszilis energiahordozóktól. Ebben az aktuális világpolitikai helyzet és az ebből eredően akár jelentősen megnövekvő energiaárak is szereppel bírhatnak. Ami azonban leginkább motiválja az ingatlantulajdonosokat, az nem más, mint a hosszú távú takarékosság és a fenntartható fejlődés iránti igény.

A napelem rendszer kiépítése alapvetően nem bonyolult feladat. Az előzetes helyszíni felmérés és az egyénre szabott árajánlat minden esetben szerephez jut. Mivel a napelem telepítés bizonyos fizikai feltételekhez kötött, ezért vannak olyan területek, melyek kapcsán mindenképpen döntést kell hozni. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy nem minden lakókörnyezetbe telepíthetőek a napelemek, mint ahogyan a helyi adottságok és az ingatlan kialakítása is szereppel bírnak. Az olyan kivitelezők, mint például az ST Solar ingyenes helyszíni felmérés után lát csak neki egy napelem rendszer kiépítésének.

A helyszíni felmérés során a szakemberek elsősorban azt vizsgálják, hogy adottak-e a feltételek a telepítéshez. Mire gondolunk pontosan? A rendszer a háztartásoknál a tetőre kerül telepítésre, ipari felhasználás esetében pedig a földre. Legyen szó bármelyikről is, a megfelelő tájolás nélkülözhetetlen. Ha erre nem figyelnének, akkor a hatékonyság akár 30%-kal is romolhatna. Természetesen a déli tájolás az optimális, de a kelet-nyugati irányú is megfelelőnek bizonyul.

Hasonlóképp lényeges a dőlésszög is, mely kapcsán a 25-30 fok az ideális. Mivel a rendszer bizonyos súllyal rendelkezik, ezért az ingatlan tetejének megfelelő tartószilárdsága is kiemelt jelentőséggel bír. A vonatkozó jogi feltételekkel is érdemes számolni, ugyanis az áramszolgáltatónál engedélyeztetni kell a napelem rendszert. A megfelelő óraszekrény, és a rendszerbe történő feltöltésre alkalmas kialakítás egyaránt nagy jelentőséggel bír. A biztonság tehát nélkülözhetetlen akár a rendszer működését, akár a konkrét tető jellemzőit illetően.

A magas kiépítési költségek ellenére is nagy népszerűségnek örvend a napenergia kihasználása. Az okok nyilvánvalóak, ráadásul a hagyományosan alkalmazott, fosszilis energiahordozóktól is mind többen szeretnének függetlenedni. Nyaralóknál, az infrastruktúrától távol eső ingatlanoknál a legjobb választásnak bizonyul a napelemes megoldás.