Szolgáltatás

Milyen előnyökkel jár a karbonlábnyom mérés?

karbonlábnyom mérés

Jó ideje már kiemelt fontosságúvá vált a környezetszennyezés visszafogása. Az egyre rosszabb irányba történő klímaváltozás nem csak a természetet veszélyezteti, de komoly civilizációs problémákat is okoz majd. Ezt globálisan is felismerték a különféle országok, és évről évre komolyabb szankciókat vezetnek be a visszaszorítására. Ennek következményeként egyre inkább azok a vállalatok kerülhetnek előnybe, akik képesek hatékonyan csökkenteni a karbonlábnyomukat. A karbonlábnyom mérése által pedig megtudhatjuk, hogy mennyire környezetszennyező a cégünk, szolgáltatásunk vagy termékeink – de ezen felül számtalan más előnye is van.

 

A jövő a fenntartható vállalkozásoké

Több előnye is van a karbonlábnyom elemzésnek. Ebből a legfontosabb pedig a vállalkozások hosszú távú fenntarthatóságára vonatkozik. Egyértelmű, hogy azok a vállalkozások kerülnek ki győztesen a klímaválságból hosszútávon, akik képesek hatékonyan mérni és csökkenteni karbonlábnyomukat. Ez nem csak az országok által bevezetett egyre szigorodó intézkedések miatt van, hanem a fogyasztók igénye is ezt egyre inkább ezt diktálja. Azok a cégek, szolgáltatások vagy termékek örvendenek egyre nagyobb népszerűségnek a fogyasztók szemében, amelyek tesznek a fenntarthatóságért. Sőt, a statisztikák szerint azokat a cégeket, amelyek nem foglalkoznak környezetvédelemmel, egyre inkább a bojkottálja a fogyasztói réteg. Ez a tendencia pedig folyamatosan növekszik. Nem elég, hogy morálisan sem hagyható figyelmen kívül a klímaváltozás és az ökoszisztéma romlása, de komoly veszteségek vagy akár teljes csőd is érheti azon vállalkozásokat, amelyek ezt ignorálják. Idővel pedig az országok szabályai és intézkedései fogják ezeket a cégeket rákényszeríteni a változásra vagy üzleti tevékenységük megszüntetésére.

 

A mérés által felderíthetjük a kártékony folyamatokat

A karbonlábnyom mérése viszont nem csak morális vagy globális kérdés. Láthatatlan részleteket tudhatunk meg vele vállalkozásunk működésről. A mérés például világosan kimutatja, hogy mely lépéseket vagy folyamatokat szükséges megváltoztatni költségeink csökkentése érdekében. Erre a legjobb példa, amikor egy gyártási folyamat során olyan elavult alapanyagokat vagy épp gyártógépeket használnak, amelyek mára már leginkább csak felesleges kiadásokat jelentenek. Az ineffektív megoldások rendszerint karbonlábnyomunkat is növelik. A modern kori gyártástechnológia igényei ugyanis azt követeli, hogy egyre költségkímélőbb megoldásokkal álljanak elő az iparban. A cél mindig a kevesebb áram, víz vagy éppen környezetszennyező anyag felhasználása az ilyen megoldásoknál. Vagyis a különféle innovatív fejlesztések révén rengeteg pénzt is megspórolhatunk.

 

Versenyelőny a különféle területeken való megítélésben

Egy törekvő vállalkozásnak előbb-utóbb szembesülnie kell azzal, hogy nem csak a vásárlók, de a különféle pályázat elbírálók és a banki hitelintézetek is figyelembe fogják venni fenntarthatósági minősítésüket. Ugyanakkor minősítés sem kell ahhoz, hogy a fent említett szervezetek döntést hozzanak. Manapság már jóval pozitívabban bírálnak el minden olyan vállalkozást, amelyik foglalkozik saját karbonlábnyomával és ilyen mérési adatokkal. Ez pedig nagyban befolyásolhatja akár egy pályázat pozitív elbírálását is.