Szolgáltatás

A téligumi használata már 7 fok alatt erősen ajánlott

téligumi

 

Az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicsere kiemelt jelentőséggel bír a közlekedés biztonságát illetően. Nem lehet elégszer hangsúlyozni ezt, ám sajnos a folyamatos figyelemfelhívás ellenére is sokan gurulnak az utakra télen is a nyári abroncsokkal. Ennek a következménye gyakran az árokba csúszás, vagy rosszabb esetben a balesetveszélyes szituációk kialakulása. Saját és szeretteink biztonsága érdekében tehát nagyon fontos, hogy az évszaknak megfelelő gumit használjunk a mindennapokban.

 

Nem kell, hogy 0 fok alatt legyen a hőmérséklet ahhoz, hogy megérje téligumit keresni. Hazánk időjárása sokat változott az elmúlt években, és igazi, fogvacogtató, komoly mínuszokkal járó téli napok egyre ritkábban köszöntenek ránk. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy már hét fok alatt is téli gumival guruljunk az utakra. Az ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette ugyanis a nyári gumi már nem látja el megfelelően feladatát. A téli abroncs magas szilika tartalma mellett azért is javasolt, mert felületi kialakításával is maximálisan a havas, jeges, nedves útviszonyoknak megfelelő.

 

A téligumi használatának tekintetében egyébként a 7 fok a kritikus, hiszen ez alatt biztosan nem jó a nyári változat alkalmazása. Gyakran márciusban is még hidegek a reggelek, ezért a gumicserével érdemes várni még. Természetesen nem csak a használt gumi a lényeges, hanem annak állapota is. A 4 mm-es profilmélység okot ad az azonnali cserére. S hogy milyen márka mellett érdemes dönteni? Mindenki másra esküszik, ha pedig pártatlan segítségre lenne szükség, akkor az autógumi tesztek eredményei javasoltak. Az ADAC például több szempont szerint hasonlítja össze a márkák teljesítményét, így a nedves és száraz utakon való közlekedés, a fogyasztás és a menetzaj is fontos információkat elárulnak az egyes márkák modelljeiről.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelő gumival nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat, ez pedig egyértelműen rányomja bélyegét arra, hogy egészben megérkezünk-e úti célunkhoz. Gumivásárlás során akár az online rendelés kényelmét is kihasználhatjuk, így nincs több indok arra, hogy miért nem sikerült még a megfelelő minőségű gumit beszerezni.