Egészség

Gluténmentes éttermek Magyarországon

Gluténmentes éttermek

A glutént tartalmazó gabonafélék sokak számára okoznak emésztési panaszokat és ezekkel gyakran együtt járó egészségügyi gondokat. Az érintetteknek célszerű kerülni minden olyan gabonát, valamint a felhasználásukkal készült ételeket, melyek glutént, ezt a természetes fehérjét tartalmazzák. A genetikai tényezőkön túl az immunrendszer, a különféle fertőzések és persze a kialakított étrend is hatással lehetnek arra, hogy ez a betegség kialakuljon.

 

Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy gluténérzékenyek, mindössze a kellemetlen tüneteket észlelik, melyek nap mint nap jelentkeznek. A hasi fájdalmak, a hasmenés és a fejfájás gyakran utalnak arra, hogy a glutént tartalmazó ételek fogyasztásával van baj. Sajnos ezek a tünetek izomfájdalmakkal és ízületi fájdalommal is társulhatnak, ezzel rányomva a bélyeget az életminőségre. Az érintetteknek érdemes elsajátítaniuk azokat az információkat, melyek birtokában saját maguknak is jól emészthető, gluténmentes étrendet tudnak összeállítani. De mi a helyzet akkor, ha étterembe szeretnénk menni?

A vendéglátóhelyek egyre nagyobb hangsúlyt igyekeznek fordítani arra, hogy például a fogyni vágyók, vagy az állati eredetű alapanyagokat kerülők is megtalálják számításukat a kínálatban. Nincs ez másként akkor sem, ha a gluténmentes ételek elérhetősége a cél. Ma már arra is megvan a lehetőség, hogy olyan éttermet válasszunk nagyvárosainkban, ahol a konyhán kifejezetten ügyelnek arra, hogy gluténmentes alapanyagokból készült fogások készüljenek. Amennyiben gluténmentes éttermeket keres Magyarországon, a schaer.com weboldalon keresztül többet is megtalálhat.

 

A hétköznapokban gyakran előfordul, hogy a teendők mellett csak arra jut idő, hogy betérjünk valamelyik étterembe, pizzériába. A legtöbb helyen sajnos még mindig olyan alapanyagokból készülnek az ételek, melyek egy gluténérzékeny étrendjébe nem beleilleszthetőek. Jó hír viszont, hogy mind több vendéglátós lát potenciált a gluténmentes fogások kínálásában, s ma már egyszerűen rá is lehet bukkanni az ilyen helyszínekre. Legyen szó akár gluténmentes kávézókról, fagylaltozókról, éttermekről vagy pizzériákról, az alternatív alapanyagok alkalmazásának köszönhetően senkinek sem kell lemondani a jól ismert és szeretett fogásokról. Akár világszerte is kereshet a megfelelő weboldal segítségével ilyen vendéglátóhelyeket, fókuszba helyezve ezzel az egészségmegőrzést és a jó közérzetet.