Szolgáltatás

Egy vállalkozó 3 legnagyobb nehézsége 2022-ben + megoldások

Vállalkozók, hogyan tovább? 2022-ben számos gazdasági változás történt, mint például az adózási rendszer átalakítása, az infláció erősödése, a levegőben lévő recesszió és talán még a felét sem soroltuk fel a problémáknak. Mutatjuk, hogy melyik a három legnagyobb nehézség, amivel szembe kell nézni egy vállalkozónak a következő időszakban, és megoldásokat is ajánlunk.

#1: Pénzügyi stabilitás és likviditás 

Az adózási rendszerben való változtatás mindig nagy kockázatokat rejt magában. Idén a KATA adózási forma jelentős átalakítása sokaknak fájhatott. Nem csak azoknak, akik KATA-s vállalkozók voltak, hanem mindenki másnak is, hiszen ezen vállalkozók az új adóformába történő belépéskor áraikat a növekvő költségeik miatt megemelték. Az ilyen extra kiadások likviditásunkat jelentősen befolyásolhatják. A váratlan pénzügyi helyzetekre megoldás lehet például egy faktoring céggel való együttműködés, akiknek köszönhetően számláink összegét akár már a kiállítás napján megkapjuk, így gyorsabban foroghat a pénzünk és tudunk a következő célunkra koncentrálni!  

 

#2: Elszálló kamatok 

Vállalkozóként egyre nehezebb hitelhez jutnunk vagy a már meglévő hiteleinket finanszírozni a kamatemelések miatt. A fejlődéshez sok esetben szükség van megfelelő tőkére, amikor pedig szűkül ennek a lehetősége, az nagy kockázatokat rejt és a stabilitást veszélyezteti. Vállalkozóként gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e hitelre, ha pedig igen, akkor keressük az olyan államilag támogatott lehetőségeket, mint például a Széchenyi MAX!. 

  

#3: Árfolyam 

Az árfolyamingadozás, a forint gyengesége sokaknak okoz komoly problémát, hiszen a legtöbb import árut euróban fizetik ki a vállalkozók, az emelkedő beszerzési árakat viszont csak később tudják áthárítani a vevőkre. Ezt a tényezőt befolyásolni nem tudjuk, de érdemes hosszú távú szerződésekkel és nagyobb rendelési mennyiségekkel védekezni az forint romlása ellen.