Egészség

Az érszűkületes láb sok gondot okoz

érszükületes láb

Nagyon komoly egészségügyi probléma az érszűkület, ami Magyarországon is csaknem 400 000 embert érint, 65 éves kor fölött minden 5-ik személynél jelentkeznek a tünetei. A leggyakoribb formája az alsó végtagi. Az érszükületes láb néha kimondottan erős, görcsös fájdalmat eredményez. De sajnos az is elmondható, hogy mire a szimptómák érezhetővé válnak, a betegség már előrehaladott stádiumban van. A fájdalom általában séta vagy gyaloglás közben a lábikrában vagy a combban jelentkezik, ami rövid pihenőt követően oldódik.

A lábfejen is jelentkezhetnek az érszűkületes láb tünetei kékes elszíneződés formájában, de a hideg végtagok szintén gyakoriak. Okai közé sorolható az egészségtelen táplálkozás, a magas vérnyomás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a cukorbetegség. Lassú lefolyású kór az érszűkület, aminek súlyossági fokai a tünetmentességtől a fekélyes láb kialakulásáig terjednek. A legjobb megelőzni ezt a problémát, viszont ha ez nem sikerül, akkor az érszűkületes láb kezelését minél előbb el kell kezdeni.

Súlyos probléma a diabetes fekély

Az egyik leggyakrabban előforduló anyagcsere betegség a diabétesz, ami többféleképpen képes veszélyeztetni az érintettek egészségét. Nehéz esetekben sajnos kialakulhat diabetes fekély is a lábakon, aminek rendkívül összetett és hosszadalmas a kezelése. A cukorbetegség rossz hatást fejt ki az erekre és az idegekre, aminek következtében a lábban futó idegek érzékelése tompul, de nem érzünk fájdalmat. Ennek az érzékelésnek a hiánya pedig több problémát jelenthet, például észrevétlenek maradnak a vágási vagy dörzsölési sérülések.

A sérülések így súlyosbodhatnak és a diabetes fekély létrejöttének esélye jelentősen megnő. A sérült szövetek, sejtek is lassabban gyógyulnak, mert a lelassult vérkeringés miatt a salakanyagok nehezebben távoznak. Tehát igen veszélyes betegség ez, bár fájdalommal nem jár a diabétesz, talán éppen emiatt az érintett nem is tud arról, hogy megbetegedett. A lábak megfelelő kezelésével elkerülhető a diabetes fekély, ezért érdemes kipróbálni például a Fumara pezsgőkristályokat.