Szolgáltatás

Ágyásszegély vagy magaságyás – Melyik a jobb megoldás?

Ha tavasszal előszeretettel kezdünk neki a kert rendezésének és alakítunk ki virágágyást vagy zöldségeskertet, akkor érdemes ágyásszegéllyel elkülöníteni ezeket a részeket a füves területtől. Ezáltal esztétikus kontrasztot tudunk létrehozni, emellett a funkcionalitás nyújtotta előnyökről sem szabad elfeledkezni. A másik lehetőség a magaságyás kialakítása, melynek szintén számos előnye van.

Miért éri meg a magaságyás mellett dönteni?

A magaságyás elsősorban akkor lehet jó alternatíva, ha a kertünk talaja rossz minőségi és ebből kifolyólag termés terén sem számíthatunk sok jóra. A magaságyást a megfelelő talajkeverékkel tölthetjük fel, aminek köszönhetően a termés is bőséges és jó minőségű lehet.

A másik nagy előnye a magaságyásnak, hogy a mozgásszervi problémákkal küzdők is könnyen élvezhetik a kertészkedés nyújtotta előnyöket. Ha a magaságyás elég magasan van helyezve, akkor gond nélkül lehet ülve vagy álló helyzetben is gondozni a növényeket.

Emellett, mivel a termények magasabban helyezkednek el, a kártevők kevésbé tudnak hozzáférni a terményhez. Ha a madarak ellen is védekezni szeretnénk, akkor egy drótháló segítségével el lehet keríteni a növényeket.

Ágyásszegély a magaságyás helyett

A magaságyás tagadhatatlanul számos előnnyel rendelkezik, azonban jóval több munka kivitelezni, mint az egyszerű ágyásokat kialakítani. Ha kertészkedésre adjuk a fejünk, akkor nem árt, ha ágyásszegéllyel választjuk el a kis kertet a füves résztől. Ez több szempontból is előnyös, hiszen így sokkal rendezettebb lesz a kert összképe, jól elkülönülnek egymástól a zöldség- és virágágyások, valamint a fűnyírás is könnyebbé válik. Ma már számos típus közül válogathatunk ízlésünknek és igényeinknek megfelelően.

Milyen ágyásszegélyek közül válogathatunk?

Az ágyásszegény anyagát tekintve fém, műanyag, beton és fa anyagok közül lehet választani. A fém a drágább alternatívák közé tartozik, azonban igazán esztétikus és időtálló megoldás. Akár kovácsoltvas elemeket is lehet alkalmazni, melyek a háziállatok és a kártevők ellen is hatékonyak.

A műanyag több szempontból is jó választás lehet, mivel egyszerűen lehet telepíteni, jól ellenáll akár a szélsőséges időjárásnak is, valamint rugalmasan lehet formálni, így kedvünkre tudjuk alakítani. Ha igazán környezettudatosak vagyunk, akkor újrahasznosított anyagból készültet célszerű vásárolni. A legtöbb esetben a környezettel harmonizáló színben érhető el, azonban igény szerint különféle színűre lehet festeni.

A beton, illetve a térkő hosszú távon jó megoldás lehet, habár a beton meglehetősen rideg anyag, így az esztétikát tekintve nem feltétlenül a legjobb döntés.

Ha az esztétika és a természetesség fontos, akkor ajánlott fából készült szegélyt vásárolni és alkalmazni a kertben. Sajnos nagy hátránya, hogy nem igazán áll ellen a különféle időjárási tényezőknek, így pár év után indokolttá válik a csere. Ha mégis ragaszkodunk hozzá, akkor a keményebb fából készült típusokat érdemes előnyben részesíteni, illetve nem árt különféle vegyszerekkel kezelni, hogy tartósabb legyen.