Állat

A magyar birtokok népszerű juhászkutyái

Hazánkban vannak olyan őshonos magyar kutyafajták, amelyek különféle feladatokat töltöttek be a magyar emberek életében. Például vadászatra is másfajta kutyákat hívtak szolgálatra a jobb módú nemesek, illetve a tanyákon élő kutyáknak is más – más feladatot osztottak ki. Hiszen a birtokosok tulajdonosainak általában mindig sok jószáguk volt, hiszen sokan tenyésztettek állatokat, mint például szarvasmarha, sertés, juh, kecske. Ezek az emberek mindig is tartottak úgynevezett terelő kutyákat, de ezeknek a négylábúaknak nem csak az állatok mezőre és hazaterelése volt a feladata, hanem úgymond vigyáztak is a jószágokra, a vadállatoktól védelmezték őket. A cikkben azokról a kutyákról lesz szó, amely kutyákat előszeretettel „alkalmaztak” őrzésre, terelésre a magyar tanya tulajdonosok, birtokosok.

Komondor

A komondor már közel ezer éve él Magyarországon és általában juhok őrzésére „képezték ki” őket. A komondor nem csak a nyáj őrzésére alkalmas kutyafajta, hanem jellemző rá a fegyelem is, illetve nagyon hamar észreveszi a veszélyt. Barátságos kutya ugyan, hiszen nyugodt személyiség jellemzi, viszont, ha veszélyt érez, akkor bármit megtesz annak érdekében, hogy megóvja a rá bízott nyájat, illetve, ha családtag, akkor a család ember tagjai is számíthatnak a védelmére. A kutya hosszú, úgynevezett zsinóros szőrzete nem csak az időjárástól védelmezi, hanem nyájőrzés közben az esetleges vadállatok támadásaitól is védelmet jelent számára a dús, bozontos szőrzete.

Kuvasz

A kuvasz, szintén egy magyar kutyafajta. Magyarországon a középkortól örvend ez a kutya nagy közkedveltségnek. A nagytestű kutya nem csak kiváló házőrző, hanem gyakran alkalmazták nyájőrzésre is. Házőrzőként a II. világháború óta népszerű kutyafajta és ekkortól kezdett el drasztikusan csökkenni a számuk is. A kuvasz nagyon könnyen szocializálódik és nagyon engedelmes kutyafajta. Általában 12 évet él meg, de mivel nagytestű kutyáról van szó, így gyakori egészségügyi problémája, a csípőprobléma.

 

Puli

A pulit nem csak a nyájőrzés miatt nevelték és tartották a tanyákon, hanem a családbarát természete miatt is nagy közkedveltségnek örvendett mindig is. A nyájakat általában a komondor és a kuvasz kutyákkal őriztették, a pulit csak azért vitték úgymond magukkal, hogy ezt a két kutyafajtát figyelmeztesse a vadállatveszélyre. A puli is egy családbarát kutya, amely nagy, elrettentő hangjával védelmezi a családtagokat, de nem igazán támad, ha veszélyre kerül a sor, éppen e miatt a tulajdonsága miatt is kedvelték annyira régebben a tanyákon élő gazdák.

Pumi

A pumi is egy magyar juhászkutya, aki mindig is sokat „dolgozott” a gazdaságban, gazdaság körül, a gazdák egyik kedvence is. Főként tehenek, sertések és juhok őrzésekor vették nagy hasznát ennek a kutyafajtának. A pásztorkodásra alkalmazott kutya sokféle színű lehet, nem túl nagytermetű és akár 13-14 évet is élhet.

Mudi

A mudi is egy pásztorkutya. Kis testű lévén akár 14 éves korig is élhet. Nem minden gazdaságban tartották nyájőrzésre ezt a fajta kutyák, sokkal inkább a tanyákon a rágcsálók irtását „bízták” erre a kistestű kutyára. Ha szeretnél többet megtudni a kutyákról, arról nézelődj a Kutyazona.hu weboldalán.