Szolgáltatás

Webtárhely vs. felhő tárhely

A webtárhely és a felhő tárhely két módszer arra, hogy weboldalainkat szervereken tároljuk és az egész világ számára elérhetővé tegyük. Minden weboldal alapértelmezés szerint localhoston van elhelyezve, ezért fel kell töltenünk a fájlunkat egy szerverre, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az interneten. Erre szolgál a tárhely szolgáltatás. Ebben a bejegyzésben a webtárhely és a felhő tárhely közötti különbségeket és a köztük lévő különbségeket nézzük meg.

Webtárhely

A webtárhely egy olyan szolgáltatás, amely jelenlétet biztosít Önnek az interneten. Ha szeretne létrehozni egy weboldalt, bérelnie kell egy szervert vagy egy cPanel tárhelyet, ahol az összes webhely fájlját tárolhatja. Ez úgy is elképzelhető, mint egy olyan hely, ahol a webhelye fájljai az internethez kapcsolódnak. A tárhely szolgáltatója egyéb szolgáltatásokat is nyújt Önnek, például domain név és e-mail cím regisztrációt, de ez csak a technikai elem. A tárhely szolgáltató cégek általában sok szerverrel rendelkeznek különböző adatközpontokban (számítógépes hardverek tárolására szakosodott cégek), így ha valamelyikük valamilyen oknál fogva leáll, az nem jelent problémát. Azonban mindegyik ugyanazt a szoftvert használja, és ugyanazokhoz a fájlokhoz és könyvtárakhoz biztosít hozzáférést. A webtárhely célja, hogy a weboldala fájljait otthon biztosíthasd, és bárki számára elérhetővé tedd, aki meg akarja látogatni.

A webtárhely típusai

  • Osztott tárhely: Több weboldal ugyanazon a gépen vagy szerveren van elhelyezve az ilyen típusú tárhelyen. Ez a módszer a legjobb kezdők és kis weboldalak számára.
  • Dedikált tárhely: A dedikált tárhelyen egy vállalkozásnak saját dedikált adatközpontjai vannak a webhelyei számára. A szerveradminisztrátorral rendelkező nagyvállalatoknak érdemes ezt a típusú megoldást használniuk. Ez fokozza a webhely funkcionalitását, és nagyobb ellenőrzést biztosít a webhely felett.
  • VPS tárhely: A VPS tárhely hasonló a megosztott tárhelyhez, azzal a különbséggel, hogy a fájlokat egy privát tárhelyen tárolják, saját erőforráskészlettel. Egyesíti a legjobb funkciókat, és egyensúlyt tart fenn a megosztott és a dedikált tárhely között.
  • Felhő tárhely: Ez egy viszonylag új lehetőség, amely az erőforrások és a hatókör megosztását használja a költségek és a látható szolgáltatás kiesések valószínűségének csökkentése érdekében. Más megoldásokkal összehasonlítva költséghatékonyabb lehet.

Felhő tárhely

A felhőalapú tárhely a webtárhelyeknek egy olyan típusa, ahol a weboldalakat virtuális szervereken, egy felhőben tárolják. A felhőalapú tárhely a szerver- és hálózati infrastruktúra olyan típusa, amely egy fizikai szervert több virtuális szerverre oszt fel a szoftver segítségével. A megoldások nem egyetlen szerveren kerülnek telepítésre, ellentétben a dedikált hostinggal. Ehelyett a webhelypéldányok több virtuális gépen kerülnek elhelyezésre, ami növeli a webhely skálázhatóságát és hatékonyságát, amikor a látogatók száma magasra emelkedik. A felhőalapú tárhely legalapvetőbb definíciója virtuális szerverek hálózata, amelyek egy teljes szerverhálózathoz kapcsolódnak. A felhőalapú tárhelyszolgáltatás egy olyan felhőszolgáltatási stratégia, amely távoli/virtuális szolgáltatások halmazát nyújtja, amelyet infrastruktúra mint szolgáltatásnak (IaaS) neveznek.

A felhő tárhely előnyei:

  1. Magas rendelkezésre állás.
  2. A szerver erőforrások skálázhatósága egyszerű.
  3. Kevésbé költséges, mint a dedikált hardver.
  4. A telepítés és a migráció egyszerű.

A legfontosabb különbségek a felhő és a hagyományos webtárhely között

Vezérlés
A felhőalapú tárhely nagyobb ellenőrzést biztosít az erőforrások felett, mivel több példányban vannak a webhelyek, és Ön szabályozhatja a példányok számát, a skálázási tényezőket stb. Nem kell más webhelyekkel megosztott erőforrásokat használnia.

Skálázás
Ha a szerverek forgalma megnő, a felhőalapú tárhelyen sok erőfeszítés nélkül vertikálisan vagy horizontálisan skálázhatja erőforrásait. A hagyományos webtárhelyeken ehhez vagy tervfrissítésre, vagy másik szolgáltatóhoz való váltásra van szükség.

Biztonság
A felhő több biztonságot, fejlett felügyeleti rendszereket és automatizált biztonsági funkciókat biztosít, mint a hagyományos webtárhely.

Árképzés
A hagyományos webtárhelyen fix erőforrásokért fizet, míg a felhőalapú tárhelyen a felhasználásért fizet, amit a legtöbb vállalkozás előnyben részesít.

Összegzés

Ebben a cikkben áttekintettük a tárhely definícióját, valamint azt, hogy miben különbözik egymástól a felhőalapú tárhely és a webtárhely. Láthatjuk, hogy a felhőalapú tárhely egyfajta webtárhely, amelyben felhőalapú erőforrásokat használunk fel, hogy weboldalainkat skálázhatóbbá és hatékonyabbá tegyük. Ezzel szemben a webtárhely a fájlok virtuális szerverekre történő feltöltése és az összes internetfelhasználó számára történő elérhetővé tétele.