Szolgáltatás

Vajon kevésbé biztonságos egy Android telefon, mint egy Apple?

Az okos telefonok piacán két uralkodó operációs rendszer van: az Apple iOS és a Google Android.Az Apple telefonjai drágák, nem úgy, mint az Android készülékek.

Azonban ennél sokkal nagyobb különbséget találunk a biztonság terén, ugyanis az iOS zárt rendszerként sokkal könnyebben frissíthető, mint a sok egyedi változattal rendelkező Android.

Ráadásul sokkal több malware létezik Androidra, mint az iPhone-ra. Ha csak néhány éve ment ki egy adott androidos telefon a divatból, akkor is jóval védtelenebb. Ezen felül, amikor a Google kiad egy biztonsági frissítést az Androidhoz, sokkal több időbe telik míg eljut a fogyasztókhoz.

Ennek ellenére az Android, az Egyesült Államokat leszámítva, jóval népszerűbb mint az iOS.Globálisan a telefonok csaknem 90%-a Androidon fut.

A Doclernet egyaránt kínál linxusos és windowsos szervermegoldásokat az ügyfeleinek!

A biztonsági frissítéseken túl a márkák között más különbségek is vannak. Az Apple alapértelmezett üzenetküldője az iMessage, amely titkosított amikor más iOS-felhasználókkal kommunikál valaki. Az Androidra küldött szöveges üzenetek alapértelmezés szerint nem titkosítottak.  

Az Android és az iOS közötti biztonsági különbségek problémát jelentenek a fejlesztők számára is.Az alkalmazásokat létrehozóknak – különösen a biztonsági funkciókat használók számára – több verziót kell fejleszteniük az Androidhoz, és akár úgy is dönthetnek, hogy nem támogatják az elavult telefonokat.

Úgy tűnik az Android kevésbé biztonságos, mint az iOS, a fejlesztőknek kismértékben, de nehezebb vele dolgozni, mégis vannak olyan előnyei, amelyek méltán népszerűvé tették. A legtöbb országban az alkalmazásboltok tartalma cenzúrázott. Az Android viszont lehetővé teszi az úgynevezett „oldaláttöltést”, ami azt jelenti, hogy az alkalmazásokat anélkül telepítheti, hogy letöltené őket a Google Play Áruházból vagy más Android alkalmazásboltokból.

Ez azt jelenti, hogy alkalmazásokat telepít a hivatalos Android Market használata nélkül. Miért lenne erre szükség? Az egyik, hogy a Google lehetővé tette a hordozók számára bizonyos alkalmazások blokkolását a modelltől és a használt hálózattól függően. Az alkalmazások béta tesztelésénél szintén engedélyezni kell az oldaláttöltést.