Műszaki

Trágyaszóró kocsik és alternatíváik

Trágyaszóró kocsik

A trágyaszóró megoldásokból nem csak egyféle lehetőség akad, főleg a mostani modern gépek kapcsán. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb trágyaszórási lehetőségeket, ami segít kicsit eligazodni.

Mire is jó a trágyaszórás?

A szerves, illetve a műtrágya mindenképp lényeges részét képzi a növénytermesztésnek. Hiába használunk növényvédő szereket, ha nincs megfelelő tápanyag utánpótlás, a növények nem tudnak optimálisan fejlődni. Ezért a trágya kijuttatása mondhatni létfontosságú a növények, és persze a földterület szempontjából is. Nélküle a termőföld rendkívül hamar kimerül. Ezért az a legjobb, ha még a megművelés előtt tájékozódunk a trágya kijuttatásának lehetőségeiről, illetve döntenünk, hogy pontosan milyen trágya típusra lesz szükségünk majd. A megfelelő trágyaszóró nem csak az általános növénytermesztésnél, de a biogazdálkodásnál is különösen fontos ugyanis.

Milyen megoldások léteznek a trágya kijuttatására?

A hagyományos trágyaszóró kocsikon felül egyéb alternatív tápanyagpótlási módszerek is léteznek. Szerves- vagy műtrágya általában kétféle lehet. A folyékony és a darabos. Előbbi szó szerint olyan folyékonyságú, mint a víz, ezért ezt mindig folyékony trágya szóróval tudjuk kijuttatni. Az ilyen, traktor után köthető trágyaszórók egy olyan tartállyal rendelkeznek, amiből vagy szabadeséssel, vagy szivattyú segítségével kerül ki a folyékony trágya a termőföldre. Általában a műtrágyát szokás így kijuttatni, a szerves trágya pedig többnyire darabos. Ilyen esetben a darabos trágyakiszóróra van szükség. Ezeknek az egyik jól ismert és hagyományos módszere, a négytengelyes kocsival való behordás, és kézi erővel, lapáttal való kijuttatás. Ilyenkor a traktorral végigjárva a termőföldet folyamatosan lapátolják le a trágyát. Ez a módszer kicsi földeken lehet megoldás, azonban nagy, akár sok száz hektáros földterületen már érdemes bevetni a technológiát is. A szilárd trágya kijuttatására alkalmas, motorikus trágyaszóró kocsi hatalmas forgó csavarok segítségével juttatja ki a trágyát a földterületre. Ebből a típusból egytengelyes és kéttengelyes változat is kapható. Előnye, hogy nem kell hozzá kézi munkaerő, valamint a trágyát egyenletesen tudja kiteríteni a megadott területre a kocsi. Többféle méretben kaphatunk ilyen trágyaszóró kocsikat. Ezek között megtalálhatóak a 4,4 tonnások, és a 12 tonnások is, attól függően, hogy mekkora területre kerül kiszórásra majd a trágya. Értelemszerűen nagy földterületekre megéri minél nagyobb kapacitású trágyaszórót választani.

Mit vegyünk figyelembe a trágyaszóró kiválasztásánál?

Az automatikus trágyaszóró kocsiknak más-más a teljesítménye. Amikor trágyaszórót választunk, akkor érdemes mindenképp átgondolnunk, hogy mekkora kapacitásra van szükségünk, illetve hogy percenként hány kiló trágya kiszórására legyen alkalmas az adott gép. Ezen paraméterek áttekintése rendkívül fontos a gép megvásárlása előtt, hiszen nem mindegy, hogy az adott földterületen milyen nagyságban és mekkora sebességgel szeretnénk kijuttatni a trágyát. Ezen kívül arról is döntenünk kell, hogy a trágyaszórás mely típusát kívánjuk alkalmazni.