Szolgáltatás

Steril szoba – így néz ki!

A steril szoba elnevezés mindenkinek ismerős lehet, de sokan nem tudják, milyen esetben van rá szükség és hogyan is néz ki egy steril szoba. Ha Te is kíváncsi vagy, olvasd el cikkünket, amelyben bővebben is mesélünk a steril szobáról!

Leukémia kezelése

Amint a leukémia tünetei jelentkeznek a betegen és megtörténik a betegség diagnosztizálása, az orvosok egy terápiás tervet készítenek az érintettnek a leukémia típusa és a beteg tulajdonságai alapján, amelyet minél hamarabb meg kell kezdenie a betegnek a jobb gyógyulási esély érdekében.

Ez a terápiás terv általában kemoterápiát, sugárkezelést és csontvelő átültetést tartalmaz. Az őssejtek beültetése utáni körülbelül egy hónapot a beteg a kórházban tölti, steril körülmények között, azonban ezután ha úgy látják az orvosok, hogy az érintett jól van, hazaengedik a kórházból. Ekkor azonban még az elkövetkezendő két hónap kritikus lehet, így érdemes ezt az időt egy otthon kialakított steril szoba falai között tölteni.

Steril szoba kiválasztása

A steril szoba lényege, hogy olyan környezetet biztosít a gyógyuló beteg számára, ahol nem kaphat el fertőzéseket, mivel a legyengült szervezete nem biztos, hogy meg tudna birkózni a fertőzéssel. Épp ezért otthon kell megteremteni a kórházi steril szobához hasonló körülményeket.

A helyiség kiválasztásánál fontos tényező, hogy jól zárhatóak legyenek az ablakok, illetve lehetőleg a szoba ne az út mellett legyen. Emellett érdemes a falakat frissen lefesteni, esetleg ajánlott könnyen tisztítható felületet biztosító festéket használni. A padlónak is érdemes még könnyen fertőtleníthetőnek lennie steril szoba esetén.

Steril szoba tisztítása

A steril szoba tiszta, így érdemes a megfelelő tisztítószereket megvásárolni, majd nekiállni a tisztításnak. A szoba minden bútorát le kell tisztítani, illetve a textíliákat, mint például az ágyneműt vagy a függönyt is ki kell mosni, majd száradás után érdemes még magas hőfokon vasalni a maximális tisztaság érdekében. Mivel ezt a procedúrát egy héten többször is meg kell majd ejteni, érdemes minél kevesebb apró tárgyat a bútorok tetején hagyni annak érdekében, hogy ne kelljen ezeket minden alkalommal eltörölni.

Gyermek beteg esetén a steril szoba falai között csupán fertőtlenített játék lehet és ezeket a játékokat is rendszeresen kell tisztítani. Épp ezért plüss használata ebben az időszakban nem ajánlott.

A steril szoba berendezése és tisztán tartása tehát nem egyszerű, különösen azoknak a családoknak, akik anyagi problémákkal küzdenek. Amennyiben Te is szeretnél segíteni a leukémia érintettjeinek a gyógyulási folyamatban, adományozz Te is egy alapítványnak vagy ajánld fel adód 1 százalékát!