Szolgáltatás

Segítséget kérni nem gyengeség

Sokan nem szeretnek segítséget kérni, mert úgy gondolják, hogy akkor azt fogják róluk gondolni, hogy nem elég jók és ezért kérnek segítséget. Ezért inkább megpróbálnak mindent egyedül megoldani, viszont lehetséges, hogy így nem járnak sikerrel és sokkal jobban jártak volna, ha mernek segítséget kérni.

Hiszen együtt sokkal töbre vagyunk képesek. Ha több ember gondolkozik a megoldáson, akkor sokkal hamarabb meg fog születni a legjobb megoldás. Ha valamit többen csinálnak, akkor hamarabb végeznek. Segítséget kérni nem gyengeség, inkább a bátorságra vall.

Ha valaki függőséggel küzd, akkor az egyik legjobb dolog, amit tehet, ha segítséget kér. Ezzel az is kell, hogy az ember felismerje segítségre van szüksége és változtatni szeretne az életén, de ha már idáig eljutott, akkor elindulhat a helyes úton.

Az alkoholizmus fázisai viszonylag könnyen felismerhetők. Ha nem vagy biztos az alkoholizmus fázisaiban, és hogy a barátod vagy valamelyik szeretted hol jár, akkor egy szakember segítségét ebben is kérhetitek.

A Felépülők csapata minden nap azon dolgozik, hogy az alkoholizmussal élőknek könnyebb legyen az élete. Mint ahogy a nevük is mutatja, ők úgy gondolják, hogy az alkoholizmusból csak felépülni lehet, meggyógyulni nem. Ha egyszer valaki alkoholista volt, akkor az után minden nap tennie kell a józanságért. Viszont ezt a folyamatot meg lehet könnyíteni.

A Felépülők létrehoztak egy olyan 28 napos bentlakásos programot, aminek köszönhetően megfelelő segítséget kap mindenki, aki le szeretné győzni a függőségét és újra józanul szeretné élni a mindennapjait. Ha valakiben megvan az elhatározás, a nyitottság, az akaraterő és az őszinteség, akkor ő is részt vehet ebben a programban.

Ha valaki jelentkezik hozzájuk, akkor az első lépés az állapotfelmérés. Itt egy személyes beszélgetés keretében megállapítják, hogy az alkoholizmus mely fázisában van a jelentkező. Ennek köszönhetően meg tudják mondani azt is, hogy ők tudnak-e segíteni. Hiszen nem az a céljuk, hogy mindenkit bejuttassanak a programjukba, hanem hogy valóban segítséget nyújtsanak. Ha valakin azt látják, hogy neki nem a Felépülők 28 napos programja lesz a megoldás, akkor adnak elérhetőséget ahhoz a szakemberhez, aki tud neki segíteni. Mint látható, ekkor sem engedik el senki kezét, ebben az esetben is nyújtanak alternatívákat, hogy a felépülés útjára mindenki rá tudjon lépni.

A Felépülők csapatát olyan emberek alkotják, akik maguk is átélték az alkoholizmust. Ezért pontosan tudják, hogy min megy keresztül egy alkoholista. Ennek köszönhetően úgy tudták létrehozni a programjukat, hogy valóban segíteni tud az embereknek. A programban résztvevők 70-75%-a úgy távozik a 28. nap után, hogy felépült az alkoholizmusból. Az ingyenes utógondozásnak hála ezt az eredményt hosszútávon fenn tudják tartani.

A program nagy hangsúlyt fektet a hozzátartozók oktatására is. Nekik is tartanak konzultációkat és előadásokat, hogy megfelelően tudják támogatni és segíteni a felépülő szerettüket. Hiszen a környezetünk támogatása nagyon fontos tud lenni. Ha valaki nem élte meg milyen függőnek lenni, akkor azt sem tudja hogyan segítsen annak, aki ezzel küzd. A Felépülők ezt pontosan tudják, ezért is szánna erre időt a program keretében.

A 28 nap alatt meghatározott szabályok és keretrendszer segíti a bentlakókat, hogy ellen tudjanak állni a vágynak. Kiscsoportos foglalkozásokon is részt vesznek. A csoporttagokat is gondosan válogatják ki. Hasonló mozivációval rendelkező emberek kerülnek egy csoportba, így valóban egy támogató és egymást segítő közeg tud kialakulni.

Ha úgy gondolod, hogy a Felépülők segíteni tudnának egy ismerősödnek vagy szerettednek, akkor a honlapjukon mindenről részletesen tájékozódhatsz. Amennyiben a segítségre szoruló ember is úgy dönt, hogy szívesen fogadja a segítséget és mindent megtesz a felépülése érdekében, akkor nagy valósínűséggel fognak tudni segíteni neki is.