Szolgáltatás

Prémium állampapír és babakötvény vásárlási tanácsok kezdőknek

Prémium állampapír

Bármilyen megtakarításról legyen is szó, a Grantis részletes tájékoztatóiból minden szükséges információt megtudhatunk, így pedig sokkal egyszerűbben választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. Anyagi helyzetünk ugyanis nagyban függ tartalékjainktól, s bár fiatal korban erre kevesen fektetnek kellő hangsúlyt, idővel a legtöbben felismerik, hogy a hosszú távú pénzügyi biztonság elsősorban a befektetéseik minőségétől függ. Ez a gondolat azonban csupán az első lépés a cél eléréséhez. Megtalálni a legoptimálisabb konstrukciót bizony sok esetben embert próbáló feladat, amiben a grantis.hu pénzintézetektől független tanácsadása óriási segítséget jelenthet. Nem csupán az határozza meg a jó döntést, hogy milyen mértékű befizetéseket eszközölnénk, illetve mekkora hozamot szeretnénk elérni, de a kockázatvállalási hajlandóságunk is kardinális kérdés. Vannak, akiket kimondottan vonz a tőzsde és a pénzügyi világ összetett rendszere, míg mások inkább a biztos, garantált lekötéseket preferálják és amennyire lehet, kerülik a rizikót. Ugyanakkor magas inflációs környezetben ez nem egyszerű feladat, ám szerencsére azért létezik rá kézenfekvő lehetőség. Miként azt a Grantis mindenre kiterjedő babakötvény leírásából is megtudhatjuk, a fent említett kívánalmaknak leginkább a babakötvények és a Prémium Magyar Állampapírok felelnek meg.

Biztos megoldás, kockázatok nélkül

Az állampapír egy olyan értékpapír, melyet közvetlenül az állam bocsát ki és ami visszavásárlásáért is kezességet vállal. Ebben rejlik a konstrukció egyik legnagyobb előnye is, nevezetesen az alacsony rizikó, hiszen amíg nem következik be államcsőd, addig pénzünk szinte biztosan jó helyen van így lekötve. Az persze előfordulhat, hogy idő előtt csak számunkra előnytelen árfolyamon tudjuk visszaváltani az értékpapírokat, ám ha megvárjuk a lejáratot, akkor ez minden esetben kiküszöbölhető. A grantis.hu szakértői ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy mielőtt letennénk a voksunkat valamelyik állampapír mellett, mindenképpen végezzünk alapos összehasonlítást, ez ugyanis elengedhetetlen a jó döntés meghozatalához. A megfelelő kalkulációk elvégzése pedig egyértelművé teszi, mely befektetésekkel érhető el adott távon a legmagasabb hozam. A legtöbb esetben az optimális megoldást a portfóliónk diverzifikálása jelenti, azaz ha a befektetéseink csak egy meghatározott részét kötjük le ilyen formában. Ezt azonban ajánlatos egy független pénzügyi tanácsadás keretében mélyrehatóan kielemezni.

A Grantis segít dönteni a különböző állampapírok közül

Rövid (3-6 éves) távlatokban gondolkodva kevés olyan befektetési forma létezik, ami alacsonyabb kockázattal járna. Ennek ellenére körültekintően kell megválasztani hogy pontosan mely állampapírokat mellett tesszük le a voksunkat, ez pedig nem csupán a futamidő és az elérhető hozam miatt lényeges, de az sem mindegy, hogy a választott konstrukció inflációkövető, avagy sem. Folyamatosan magas fogyasztói árindex-változás esetében érdemes az előbbi mellett dönteni, mert ezeknél a kamatbázist az előző évi értékből számítják, erre tevődik rá még pluszban a kamatprémium. A grantis.hu felsorolásából tökéletesen kitűnik, hogy jelenleg négy ilyen lehetőség érhető el, nevezetesen

  • a Babakötvény (BABA)
  • a Magyar Államkötvény (MAK)
  • a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)
  • és a Prémium Euró Magyar Állampapír (P€MÁP)

Ezek közül a Babakötvény egy kivételes konstrukció, hiszen csak fiatalkorú számára nyitható és csupán egy Start-értékpapírszámla szükséges hozzá. Kiváló eszköz, ha szeretnénk megkönnyíteni gyermekünk anyagi helyzetét és egy nagyobb összeggel akarjuk támogatni felnőtté válásakor, ám a későbbi megtakarítások számára nem alkalmas. A PMÁP és a P€MÁP ezzel szemben kitűnő rövid távú befektetési forma, a MAK segítségével pedig akár évtizedes távlatokban is nyugodtan tervezhetünk. A grantis.hu szakértői ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy ideális gazdasági környezetben a nem inflációkövető, sávos kamatozású értékpapír akár magasabb hozamot is garantálhat.

Az állampapír szerepe a pénzügyi portfólióban

Ideális esetben a befektetéseink pontosan a kellő arányban tartalmaznak alacsony és magas kockázatú elemeket. Előbbire szinte tökéletes választás a Prémium Magyar Állampapír, hiszen rövidtávú, ugyanakkor segítségével megtakarításunk értékálló és a pénzromlás hatásaitól védett. Pénzügyi eszközeink diverzifikációja azonban a legtöbb esetben egy rendkívül összetett folyamat, aminek a sikerességére rengeteg tényező hatással van. Kellő rutinnal és megannyi tapasztalattal persze ez egyénileg is kivitelezhető, ám a rengeteg buktató elkerülésében óriási segítséget jelenthet egy független pénzügyi tanácsadó cég szakértői konzultációja. A grantis.hu specialistái személyre szabottan állítják össze a preferenciáinknak leginkább megfelelő befektetési csomagot és a legfontosabb szempontok figyelembevételével határozzák meg, mely állampapíroknak és pontosan milyen arányban van helye portfóliónkban.