Szolgáltatás

Négy ok, ami a dugulás hátterében állhat

Kevés kellemetlenebb háztartási „baleset” létezik a dugulásnál. A használhatatlan mosogató, az elduguló vécécsésze teljesen tönkreteheti egy otthon komfortérzetét. Sokan nem értik, miért éppen velük történik meg a baj, pedig elképzelhető, hogy egyszerű a magyarázat. Összefoglaltunk négy okot, amelyek a dugulás hátterében állhatnak.

  1. Hajszálak sokasága

Az emberi haj szálanként gyengének tűnhet, összecsomósodva azonban kifejezetten tartós „dugót” eredményezhet a csőrendszerben. Ha a család minden tagja a zuhanyozóban fésüli ki a gubancos frizuráját, több tucatnyi hajszál is bekerülhet a rendszerbe alkalmanként. Ezek egy idő után összeakadnak, majd az egyéb szennyeződésekkel masszív problémát hoznak létre. A hajszálak miatt sokszor aktuális a duguláselhárítás Budapest területén, ahogyan országosan is. A fésűben maradó szálakat küldjük inkább a kukába.

  1. Amikor kukának nézik a vécécsészét

Rendszeres hiba, hogy az emberek kukának nézik a vécéjüket, ezen keresztül szeretnének megszabadulni különböző konyhai maradékoktól, más jellegű szeméttől. Érdemes megjegyezni: a vécén keresztül csakis a vécépapírt húzzuk le, se tisztasági betét, se nedves törlőkendő, se szalvéta, se vécépapír-guriga, se ételmaradék ne kerüljön bele. A csőrendszer nem arra lett kitalálva, hogy ezeket az – egyébként sokszor a környezetre is káros – anyagokat elszállítsa. Ha valaki nem tartja be a szabályokat, hamar duguláselhárításra lesz szüksége.

  1. A karbantartás elhanyagolása

Azért, mert ránézésre hibátlanul működik a rendszer, nem szabad elhanyagolni a karbantartást. A konyhai és a fürdőszobai lefolyórendszerek kellő hozzáértéssel szétszerelhetőek, megtisztíthatóak, persze csak akkor, ha valaki nem undorodik a kellemetlen szagoktól, illetve az ott található – jobb szó híján – trutyitól. Ha önállóan nem megy, érdemes szakember segítségét kérni a karbantartáshoz.

  1. A kontármunka

Előfordul, hogy az egész rendszer rosszul lett összerakva, így a duguláselhárítás csak egy sebtapasz a nagyobb problémák pillanatnyi megoldására. Ha a csövek lerakásánál rossz szakembert választunk, a kontármunka eredményét később érezhetjük majd az otthonunkon. Nem ajánljuk a sógor, koma, jó barát vonalat – ahhoz, hogy működjön a rendszer, megbízható vízvezeték-szerelő kell.