Szolgáltatás

Mit tegyünk, ha gyermekünk gyakran beteg?

Semmi sem aggasztóbb, mint amikor a gyermekünk nem érzi jól magát. Szülőként mindent meg akarunk tenni, hogy jobban érezzék magukat és gyorsan talpra álljanak. Szerencsére vannak olyan enyhe gyermekbetegségek, amelyek pihenéssel, otthoni kúrálással gyorsan kezelhetők. Ezeket jól ismerjük, hiszen általánosak a gyerekek körében. Sajnos azonban vannak olyan súlyos betegségek, amelyek intenzívebb orvosi kezelést igényelnek. Fontos, hogy időben felismerjük, ha nagyobb a baj.

Ismerjük meg a tüneteket

A szülők számára elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek azokkal a tünetekkel, amelyek súlyosabb betegségre utalhatnak a gyermeknél. Ezek közé tartozik a hosszabb ideig tartó magas láz, a tartós köhögés, a nehézlégzés, a szokatlan kiütések vagy foltok a bőrön, a rendkívüli fáradtság és az étvágytalanság. Indokolatlan fogyás, hosszas alhasi fájdalom, vagy tartós csont-és ízületi fájdalom. Nyirokcsomó-megnagyobbodás.

Forduljunk minél hamarabb orvoshoz

Ha a gyermeknél ezen tünetek bármelyikét észleljük tartósan, vagy gyakran visszatérő fertőzésekkel találkozunk, akkor vegyük komolyan a panaszokat. Keressük fel mihamarabb a gyermekorvost még akkor is, ha a fentieknél enyhébb tünetek vannak, de nem múlnak el. Gyakran a kisebb, nyűgös, beteg gyerekek ráadásul még nehezebben tudják megfogalmazni, hogy pontosan mit éreznek, ezért egyszerű kérdésekkel próbáljuk kideríteni a pontos tüneteket

Fontos az alapos kivizsgálás

Az alapos kivizsgálás, leletek és az orvosi diagnózis alapján már tudjuk mivel állunk szemben. Lehet, hogy szerencsére semmi komolyabb betegség miatt nem kell aggódnunk, vagy az életmódbeli változtatások elegendők.

Életmódbeli változtatások, kezelések

Ez magában foglalhat étrendi változtatásokat, például bizonyos élelmiszerek elhagyását a család étrendjéből vagy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának növelését, a testmozgás módosítását, ha a fizikai aktivitást korlátozni kell, a napi étrendbe étrendkiegészítők beiktatását, ha szükség van olyan vitaminok vagy ásványi anyagok pótlására, amelyek csak a táplálékforrásokban nincsenek elegendő mennyiségben jelen. Számos súlyosabb betegségnél mint például a leukémia, a beteg gyerekeknek komolyabb kórházi kezelésre van szükségük.

A betegség senkinek sem könnyű – különösen, ha a gyermekekről van szó. Azonban, ha tudjuk, hogy a tartósan fennálló, vagy gyakran visszatérő tünetek, utalhatnak akár komolyabb betegségre, akkor még időben, a betegség korai szakaszában megkezdődhetnek a kezelések, hogy csemetéink minél hamarabb meggyógyulhassanak.