Szolgáltatás

Mire használható fel a trapézlemez?

A trapézlemez az építőipar egyik legsokoldalúbb eleme. Lakossági és építőipari felhasználása igen sokrétű. Mire használható fel a trapézlemez? Mutatjuk!

 

Trapézlemez kültéren

A minőségi acélból készült trapézlemezzel leggyakrabban tetőket fednek. A hagyományos tetőfedő anyagokat lassan teljesen kiszorítja a piacról, mert sokkal költséghatékonyabb, környezetbarátabb, mint a megszokott fedőanyagok. A tetőre szánt, trapéz alakú keresztmetszetéről elnevezett elemet a gyártók legtöbbször cink bevonattal látják el, vagyis horganyozzák a trapézlemezt, hogy az időjárás viszontagságaival szemben ellenállóbb legyen.

A felület kialakítása, a bordák profilmagassága a felhasználási területtől függően változik. Lapos, enyhe lejtésű tetők fedésére a magasabb bordával rendelkező, merevebb lemezeket szokták ajánlani a szakemberek, az alacsonyabb bordákkal rendelkező trapézlemezek pedig a magasabb tetőknek biztosítanak esztétikus megjelenést. A trapézlemez súlya elhanyagolható a megszokott tetőfedő anyagok súlyához képest. Felhelyezése után nem terheli meg a tetőszerkezetet, így sokkal hosszabb ideig fog jó szolgálatot tenni ez a tetőprofil, mint a hagyományos tetőfedési elemek. A hosszú élettartamhoz hozzájárul az is, hogy a trapézlemez felületkezelésének köszönhetően gyakorlatilag gondozásmentes. Mivel a megolvadt hó vagy a csapadék tisztán tartja, sokszor az ereszek alját és a ragalját is ezzel burkolják, hiszen évekkel később sem szükséges a trapézlemez színét festékkel felfrissíteni. Sem a csapadék, sem a napsugárzás nincs rá romboló hatással.

A könnyű, de időtálló szerkezet bevált az egyre jobban terjedő napelemek szerkezeti alapjául is. A tetőszerkezetet ezzel kiegészítve sokkal több napelem felhelyezhető, mint azt az eredeti tetőméret megengedné.

A trapézlemezt kiváló anyagtulajdonságai miatt mennyezeti és homlokzati burkolóanyagként is használják. Álmennyezetekhez, garázsajtókhoz, melléképületekhez kitűnő választás.

Agrárágazati felhasználása szintén sokrétű. Mezőgazdasági tárolók, csarnokok, jármű beállók tetőhéjazata készül belőlük. Mivel ezzel a tetőprofillal könnyedén és gyorsan lehet dolgozni, nagyterületű ipari- és sportlétesítmények fedésénél is elterjedt.

 

Kerítés trapézlemezből

Mivel a gyártók a megrendelt táblaméretben szállítják ki a megrendelő számára a trapézlemezeket, kedvelt anyaga a kerítéseknek is. Szerelése nagyon egyszerű, a táblákat a megfelelő helyre rögzítve gyakorlatilag hulladékmentesen lehet vele dolgozni. Mivel a táblák nagyon ellenállók az időjárással szemben, így a tetőhöz hasonlóan a kerítés gondozása is gyakorlatilag 0%-ra csökken.

 

Trapézlemez beltéren

Legyen szó akár lakossági, akár ipari felhasználásról, a trapézlemez beltéren is sokrétűen felhasználható. Nagy teherbírásának és könnyű súlyának köszönhetően sokszor használják hőszigetelés hordozórétegként. Az anyagvastagság, a profilszélesség vagy a rengeteg választható szín miatt egyre elterjedtebb, hogy formabontó belső dizájn kialakításakor is használják, térelválasztó elemként, álmennyezetként, oldalfali burkolás esetében. Tartóssága és könnyen kezelhetősége miatt egyre gyakrabban követel magának főszerepet a belső terekben is.