Webáruház

Miért népszerűek az ipari stílusú design kanapék?

Az ipari stílust elsősorban fém, üveg és beton jellemzik, hatalmas terek rácsos ablakokkal. A stílus józan és egyszerű, funkcionális és durva, ez a kreativitás és az egyéniség szinonimája, mely a tökéletlen könnyedségét esztétikává emeli. Ezek a stílusjegyek természetesen a kanapékban is visszatükröződnek.

Az ipari stílus eredete és stilisztikai eszközei

Az ipari stílus kialakulása az 1940-es évek New York-jára vezethető vissza. Az akut lakáshiány és a folyamatosan emelkedő megélhetési költségek miatt tömegek számára kellett lakhatási megoldást találni, így kézenfekvőnek tűnt a kihasználatlan raktárokból és elhagyatott gyárakból lakásokat kialakítani. Ezekben az épületekben a beton, a nyers, vakolatlan téglafalak, a fém, és sokszor kezeletlen tömörfa felületek domináltak. Ezzel a nyitott építészettel kombinálva született meg a loft stílus is. Itt minden a berendezést szolgálta, és természetesen nagy előny volt, ha nem került sok pénzbe, így az újrahasznosítás lett a központi elem: régi ipari lámpák, csupasz villanykörték, munkapadok, borosládák mind berendezési tárgyakká váltak, a csöveket és kábeleket nem rejtették el. Ezek a tárgyak mind a dizájn jellemzőivé váltak, és kialakították saját esztétikájukat. Ennek megfelelően az ipari stílus minden olyan elemet felhasznál, ami a műhelyekben is megtalálható, amit a jelenlegi trendek kifejezetten megerősítenek.

Az ipari stílus tipikus stilisztikai eszközei a következők:

  • nyitott terek
  • beton és látszódó téglafalak
  • fém, üveg, tömör fahideg színek
  • robusztus padlók
  • funkcionális bútorok, lábon álló kanapék
  • ipari lámpák csupasz izzókkal

Ipari stílusú bútorok

Az ipari stílus tökéletlen esztétikája a bútorok kialakításában is megmutatkozik. Itt is az egyéniség és a funkcionalitás dominál. Az ipari stílus durva varázsát a fémbútorok és a fémmel kombinált tömörfa elemek fejezik ki. Az anyagok és felületek hitelessége fontos szerepet játszik, a kreativitásnak itt szinte nincs határa. Az élénk színek a tompák mellett frissnek tűnnek és könnyedséget sugároznak. Itt minden megengedett: az asztalként használt munkapadok, gardróbbá váló szekrények vagy ággyá váló euro-raklapok. Még a régi farmerekből készült szőnyegek is az ipari eleganciát hangsúlyozzák. A kiegészítők ügyes összeillesztése, amely felveszi a többi berendezés színét és anyagiságát, harmonikus benyomást biztosít. Nem a berendezési tárgyak eredete és értéke lesz a döntő szempont. Itt inkább az egyéni tervezésről van szó, amelyben az ember saját személyisége fejeződik ki. Aki azonban a nemes dolgokat szereti, válasszon kézzel készített dizájner bútorokat, melyek általában teljesen vagy részben fémből készültek, melyek előkelőnek és kellemesen távolinak tűnnek. Ez a kialakítás az egyéniség sajátos fokát hozza létre, ugyanakkor stílusosan illeszthetjük a bútordarabot a környezetbe.

Ami számít – kézzel készített dizájner bútorok

Amennyiben egyedileg kézzel készített dizájnerbútorokat választunk, akkor egy bizonyos minőségi és értékmércet már felállítottunk. Itt adott a lehetőség előnye, hogy a bútort egyedi elképzeléseinkhez, és a meglévő berendezési tárgyakhoz és a belsőépítészeti feltételekhez igazítsuk. Végső soron a vizuális és tapintható benyomás határozzamajd meg, hogy a bútor valóban megfelel-e az elvárt követelményeknek. A fémbútorok terén is sokféle forma létezik. Legyen szó acélról vagy alumíniumról, akár fekete, természetes vagy szálcsiszolt felületről – minden ipari stílusba szerelmes talál itt valamit. A lineáris kialakítás időtlenséget és vizuális hosszú élettartamot ígér, míg a fa vagy bőr elemekkel való kombináció meghittséget teremt.

Végszó

Az ipari stílus megválasztása maximális egyéniséget és tervezési szabadságot tesz lehetővé, ahol a hibák szinte lehetetlenek, hiszen az ipari stílus tökéletesen illeszkedik más lakberendezési stílusokhoz. Az  indusztriális stílusban még az egyes bútorok is teljesen újszerű megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek, ahol a kézzel készített dizájner bútorok értéket és minőséget képviselnek és időtlenül tartós lakberendezési ikonná válhatnak.