Szolgáltatás

Hogyan lehetséges a homályos látás javítása?

A homályos látás komoly problémát jelent minden korosztály számára. Érdemes foglalkozni vele, ugyanis, ha megromlik a látásunk, az komoly kihatással van az életminőségünkre és a napi életvitelünkre. Mikor érdemes ezzel foglalkozni és milyen lehetőségeink vannak arra, hogy újra egészséges és tökéletes legyen a szemünkben lévő receptorok működése?

Homályos látás előtt – Mit nevezünk tökéletes látásnak?

Mielőtt kialakulna a homályos látás, szinte az összes ember tökéletes látással rendelkezik. Vannak természetesen különleges esetek, ám legtöbbünk 100%-os élességű látással jön a világra. Hazánkban a Kettesy-féle decimális olvasótáblát alkalmazzák a látásélesség számszerűsítésére, mely 5 méterről határozza meg, hogy mennyire jól látunk. Ha minden elemet tökéletesen olvasunk le róla, akkor mondhatjuk, hogy 100%-os, egészséges látással rendelkezünk. Vannak olyan páciensek, akik 100%-nál is jobban látnak. Ez annak köszönhető, hogy anatómiailag több érzékelő receptor található a szemükben, vagy jobb fénytörési adottságokkal rendelkezik a szaruhártyájuk.

Homályos látás esetén milyen beavatkozásokra lehet szükség életkor szerint?

Homályos látás bármikor kialakulhat, nem életkorhoz kötött. A látásunk az életünk során folyamatosan változik, így ennek megfelelően kell látásjavító beavatkozást végezni. Mikor és milyen lehetőségeink vannak?

18 éves kor előtt lehetőség látásélességet javító műtéti korrekcióra. Nagyon fontos, hogy homályos látás esetén a számunkra felírt szemüveget megfelelően viseljük, ugyanis ez nagyban javítja az esélyét annak, hogy később lézeres szemműtétre alkalmas legyen a szemünk.

18-40 éves kor között -12 és +6 dioptria között néhány perces látásjavító beavatkozással könnyedén megszabadulhatunk a szemüvegtől, kontaktlencsétől. Ezek alkalmazhatóak akkor is, ha astigmia, vagyis cilinderes fénytörési hiba áll fent.

40-50 éves kor közötti homályos látás estén van egy olyan komplex eset, amikor a szemünk már távolra és közelre sem tökéletes. Ilyenkor lézeres szemműtét esetén az egyik szemet közeli, a másikat pedig távollátáshoz korrigálják. A különleges agyi munkának köszönhetően együttesen lesz képes a szemünk minden távolságra a megfelelő, éles képet biztosítani.

50 éves kor felett már bővül a kezelési lehetőségek tárháza, hiszen a szemüveg szükségességét is több tényező okozhatja a kor előrehaladtával. 60 év felett pedig már nem végeznek lézeres szemműtétet, ezzel érdemes számolni.

Kortól független szemészeti probléma

Akkor sem kell meglepődni, ha kortól függetlenül jelentkeznek olyan szemészeti problémák, amelyek látásjavító műtétet igényelnek. A korábban diagnosztizált szembetegségek, mint például a szürkehályog könnyedén kezelhető, de nem jelentenek problémát a retina megbetegedései és a diabéteszes retinopátia sem. Ilyenkor mindenképp ajánlott kikérni egy szemész szakorvos véleményét.