Egészség

Gyógyítható betegség: ismerjük fel időben a leukémiát

A leukémia, így a gyermek leukémia tünetei nem feltétlenül csak a leukémiára jellemző, jellegzetes tünetek, ezért sok beteg először nem ismeri fel, hogy a jelentkező panaszok hátterében a leukémia áll. Az alábbi cikkben igyekszünk segíteni, hogy mik fehérvérűség néven is ismert betegség jelei, hogyan ismerhetőek fel, illetve miben más a gyermek leukémia a felnőtt leukémiától.

Mik a leukémia jelei?

Mint említettük, a leukémia jelei nem feltétlenül csak a leukémiára jellemzőek, így jelentkezésük esetén nem kell egyből pánikba esni, viszont érdemes mielőbbi kivizsgálást kérni.

Mik is ezek a tünetek?

  • Gyakori, akár újra és újra kiújuló fertőzések
  • Influenza-szerű tünetek jelentkezése: hányinger, láz, hidegrázás, meghűlés, éjszakai hidegrázás, gyengeség
  • Vérszegénység tünetei: fáradékonyság, étvágytalanság, súlyvesztés, gyengeség, sápadtság, sebek tartósabb gyógyulása
  • Megszokottnál több bevérzéses folt megjelenése a beteg testén, akár enyhe benyomódás hatására is
  • Máj, vese, lép és nyirokcsomók megnagyobbodása, ezen területeken észlelt fájdalom
  • Csont és ízületek környékén jelentkező fájdalom
  • Nyálkahártya-vérzés (pl. orrvérzés)
  • Fogínygyulladás

Gyermek leukémia – gyógyítható betegség

A leukémiának több, pontosabban négy típusát különböztetjük meg egymástól. Az alapján, hogy az elváltozás a csontvelőben található két fehérvérsejt-képző vonal melyikéhez tartozó sejtben történt meg, elkülönítjük egymástól a myeloid és a lymfoid típusú leukémiát, illetve a kialakulás és lefolyás gyorsaságát figyelembe véve megkülönböztethetjük egymástól ezen típusok akut és krónikus fajtáját. Gyermekekre a krónikus típusú leukémiák nagyon ritkán jellemzőek.

Gyermek leukémia alatt legtöbbször az akut lymfoid leukémiára (ALL) gondolunk. Ez a típus hamar jelentkezik és viszonylag gyors lefolyású, viszont a krónikus típusú leukémiákkal szemben tünetei is hamar megfigyelhetőek, így diagnosztizálása gyorsan megtörténhet. A jó hír, hogy a modern orvostudománynak köszönhetően a gyermekek 80-90%-a teljesen felgyógyul a gyermek leukémia ezen típusából.

Az akut myeloid leukémia (AML) a gyermek leukémia megbetegedések közel 15%-át teszik ki. Az akut lymfoid leukémiához hasonlóan ezen típusnak is hamar jelentkeznek a tünetei, így korai felismerése esetén gyorsan meg lehet kezdeni a kezeléseket. Ezen típus igen ritka gyermekeknél, megbetegedés esetén a fiatalok gyógyulási esélye 35-40%.

Leukémia felismerése és kezelése

Amennyiben a leukémia jeleit érzékeljük magunkon vagy gyermekünkön, érdemes minél előbb orvoshoz fordulni és kivizsgálást kérni, ugyanis minél korábban kezdődnek meg a kezelések, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye felnőtt és gyermek leukémia esetén is. Ilyenkor a beteget alaposan kivizsgálják, majd amennyiben megállapítják nála a betegséget, egy személyre szabott terápiás tervezetet készítenek neki. Ez a terv általában kemoterápiát, sugárkezelést és csontvelő-átültetést tartalmaz.

Ebben a nehéz időszakban a leukémia az érintett család stabil anyagai hátterét és lelki egészségét is felboríthatja, így a Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány küldetése, hogy anyagi és lelki támogatással segítse a kezelés és a rehabilitáció időszakában is a rászoruló, leukémiás betegséggel küzdők gyógyulását.

A leukémia és a gyermek leukémia régen egyet jelentett a halállal, viszont ma már az orvostudomány fejlődésének köszönhetően az esetek 75-80%-ában a beteg teljesen kigyógyítható ebből a daganatos betegségből. A legfontosabb, hogy időben felismerjük a tüneteket és megkezdjük a kezeléseket. Így fontos, hogy a nem feltétlenül csak leukémiára jellemző tünetek jelentkezése esetén ne essünk egyből pánikba, viszont mihamarabb keressük fel orvosunkat!