Szolgáltatás

Gázpalack? Igen! De hogyan válasszunk?

A gázpalackok egyre népszerűbbek, és ezzel együtt egyre többen tudják, hogy akár ételfőzésre, italmelegítésre, akár fűtésre remekül beválnak. De vajon mikor milyen gázpalackot válasszunk? Magyarországon a forgalomban lévő legkisebb palack 7,5 kg-os kompozit palack.

Kis méreténél fogva könnyű, könnyen mozgatható, és mivel nem magas, mert csak 47 centiméter, számos helyen elfér. Emiatt tökéletes lakossági felhasználásra.

Ennél eggyel nagyobb a 11,5 kg-os propán-bután palack. Ha palack segítségével szeretne főzni, illetve meleg vizet előállítani, ez a palack jó választás lesz nemcsak a méretei miatt, hanem azért is, mert a fűtőértéke kiegyensúlyozott, a kiadott hőmennyiség szabályozható. Ha nem otthoni használatra szánja, hanem fesztiválokon, kerti partikon, rendezvényeken szeretne meleg ételeket-italokat készíteni, akkor érdemes megvizsgálni, hogy kompatibilis-e az ilyenkor használni kívánt berendezésekkel. Ez a palack szintén alkalmas fűtésre – mobil infrák, hősugárzók, bojlerek ellátására is. A hasonló célokat szolgáló gázpalackokból a legnagyobb palack 23 kg-os palack. Ez a méreteinél fogva akkor használható ki a legjobban, ha étteremben, kifőzdékben, iskolákban alkalmazzák. Ezen kívül ipari célra – fémvágáshoz, hegesztéshez és egyéb ipari felhasználásra használható.

Ha utóbbi célra szeretné használni a gázpalackot, akkor több palack közül válogathat. Az egyikük 10,5 kg-os propán palack– szigetelés készítése, festékégetés, gipszszárítás, útfestés céljából. A palackváltozatok között egy 11 kg-os motorikus gázpalack is található, mely különböző berendezések üzemeltetésére alkalmas – többek között targoncák, áramfejlesztők, mezőgazdasági gépek, fűnyíró gépek működtetésére.

A megfelelő palack kiválasztása a szükségleteinken múlik, azonban érdemes megjegyezni, hogy a gázpalack azért is jó választás, mert csak annyit fizet, amennyit fogyaszt, és ha adott időszakban nem használja fel az egész tartalmát, az később is rendelkezésre áll majd. A palackcsere és a feltöltés pedig az országszerte megtalálható pontokon és palackautomatáknál rendkívül egyszerű.