Műszaki / Szolgáltatás

Energetikai korszerűsítés és a napelem

Az energiahordozók (beleértve a hálózatból származó áramot is) növekvő költsége miatt egyre sürgetőbb válik otthonunk energetikai korszerűsítése Debrecenben is. Energetikai korszerűsítés Debrecenben is egyik legfontosabb eleme az elektromos áram saját magunknak való előállítása. Debrecenben napelemek felszerelése nem csak a tiszta áram felhasználásának egyik módja, hanem jó befektetés is.

Szinte minden, amit vásárolunk, hoz némi hasznot, de nem hoz pénzt.

Ha megnézzük, hogy otthonunkban végzett bármely munka, lakásfelújítás, festés, vagy lakáskarbantartás, milyen költségekkel jár, akkor nem is kell sokat számolnunk, hogy lássuk, jóformán mindegyik csak felemészti a pénzt, a visszatérülés reménye nélkül. Ugyanakkor minden megfelelően telepített és szakszerűen felszerelt napelemes Debrecenben is villamos energiát termel, amiért nem kell pénzt kiadnunk, tehát bevételt jelent. A napelemmel termelt villamos energia helyettesíti azt az energiát, amelyet egyébként a hálózatról fogyasztanánk el, és ki kellene fizetnünk. Azok az épületek, melyek napelemmel szereltek Debrecenben is folyamatosan pozitív cash flow-t generálnak, amely a befektetésünk (teljes vagy részleges) megtérülését biztosítja.

Míg 10-20 évvel ezelőtt azt gondoltuk, hogy a debreceni napelem szerelésének megtérülése „valamikor, egyszer” következik be, az energetikai korszerűsítésünk Debrecenben most már sokkal rövidebbidő alatt megtérül, attól függően, hogy napelemes rendszerünk milyen kapacitással rendelkezik, illetve melyik régióban, milyen üzemmódokban működik.