Szolgáltatás

Az állami támogatás ugyan 30%, de elég-e ez egy saját lakáshoz?

Saját lakást vásárolna, de még nem sikerült a hitelfelvételhez szükséges önerőt összegyűjteni? Sokan vannak napjainkban, akik szülői támogatás és félretett összegek nélkül szeretnének boldogulni és végre saját otthont alapítani. Felmerül azonban a kérdés, hogy miként lehetséges ez akkor, ha közben havi szinten a megtakarítások helyett esetleg albérletre kell költeni.

 

A bérszínvonal kisvárosainkban rendszerint messze elmarad a Budapesten és a nagyvárosokban tapasztalhatótól, ráadásul a vállalt munka jellegétől is függ, hogy mennyiből sikerül kijönni a hónapban. Létezik olyan megoldás, amelyhez állami támogatást vehetünk igénybe és mégsem kell megfizethetetlen összegeket kifizetni a takarékoskodás érdekében? A lakástakarék nem véletlen örvend egyre nagyobb népszerűségnek, hiszen a szerződés már havi néhány ezer forint befizetésével megköthető, s nem csak kedvezményes hitelfelvétellel élhetünk a lakásvásárlás érdekében, de állami támogatást is igénybe vehetünk.

Évente 30 % állami támogatás jár a félretett pénz mellé, melynek összege maximum 72 ezer forint lehet. S hogy mire elég ez? Mizsei Zoltán, a lakastakarekpenztarak.hu tanácsadója szerint érdemes több családtagra is szerződést kötni, így az állami támogatás összegét lehet növelni, s hamarabb sikerülhet előteremteni a hitelfelvételhez szükséges pénzt. Családonként akár 5-10 szerződés is köthető, ami már jelentős plusz bevételt jelent az állami támogatás kapcsán.

 

S hogy mire fordítható a lakástakarék összege? Nem csak lakásvásárlás kapcsán szoktak az ügyfelek érdeklődni a lehetőség iránt, hanem felújítást, bővítést célozva is. A rendszerint tavasztól őszig aktuálissá váló korszerűsítési munkálatok is finanszírozhatóak az összegyűlt pénzből, sőt, a már korábban felvett hitel is törleszthető ilyen módon. A lakáscélú megtakarítási formák között tehát egyértelműen előkelő helyet foglal el a lehetőség.

Nem mozog otthonosan a témát illetően? Az online tájékozódáson és a kalkulátorok használatán túl szakember segítségét is kérheti. A személyes konzultáció alkalmával sikerülhet megtalálni aegyéni igényeinek és anyagi lehetőségeinek minden szempontból megfelelő lakástakarék ajánlatot. Ha már saját lakással rendelkezik, akkor is érdemes előre gondolkodni, hiszen a néhány évente aktuálissá váló felújítás és korszerűsítés is sokkal olcsóbban kihozható akkor, ha az állami támogatással növelt összeget használhatja fel céljai érdekében.