Szolgáltatás

Aranymosás a Rauris-völgyben – A legfontosabb lépések

Az aranymosás szórakoztató és sokszor kifizetődő kikapcsolódást nyújt bármelyik korosztály számára. Minőségi időtöltést kínál a család vagy barátok körében, mindezt elragadó természeti környezetben.

Az aranymosás technikája azon az egyszerű tényen alapszik, hogy az arany nehezebb, mint az egyéb vízmederben található hordalékszemcsék. Ha a megfelelő lelőhelyen megtöltjük a tálunkat kavicsos, homokos fövennyel, a helyes öblögető mozdulatokkal a vízben az arany a tál aljára süllyed, míg a könnyebb ásványokat elmossa az áramlat. Ausztriában több helyen is kipróbálhatjuk az aranymosást, de természetesen ahhoz, hogy sikerrel járjunk, nem árt szem előtt tartani néhány fontos lépést.

  1. lépés: A helyes felszerelés beszerzése

Az aranymosáshoz szükséges alapfelszerelés könnyen és olcsón beszerezhető bármely barkácsboltban. Először is egy vízálló gumicsizmára lesz szükségünk, amellyel nyugodtan belegázolhatunk a hegyi patakok hideg vizébe. A második legfontosabb eszköz maga az aranymosó tál, amivel az öblögetés történik. Szükségünk lesz még ásóra vagy lapátra is, amellyel kiemelhetjük a hordalékot. Továbbá hasznos lehet még különböző szűrők használata is, lehet nálunk egy vödör vagy bármilyen más tároló és gumikesztyű a kezeink védelme érdekében.

  1. lépés: A helyszín kiválasztása

Az ausztriai Rauris-völgyet „az Alpok arany völgyének” nevezik az aranyásók és az aranymosás legendás történelmének köszönhetően. A mai napig 3 aranymosó helyen próbálhatjuk ki szerencsénket, ahol garantáltan találhatunk aranyat, ha a mosótállal keresgélni kezdünk a patakban.

  1. lépés: Ásás és öblögetés

Az ásás és az öblögetés nem mindig történik azonos helyen. A mosásnál fontos, hogy olyan mélységű vízben dolgozzunk, amelyben a mosótál teljesen el tud merülni. Arra is érdemes ugyanakkor figyelni, hogy a mosás területén ne legyen túl nagy a vízáramlat, ugyanis az nagyban megnehezítheti a dolgunkat. A kiszemelt föveny kiásása után maximum félig töltsük meg a tálunkat. Utána merítsük el ezt a vízben, és kezdjük óvatosan oldalasan öblögetni. Ne féljünk bepiszkolni a kezünket! Ha szükséges, morzsoljuk el a nagyobb rögöket, agyagdarabokat, hiszen azok rejthetik magukba a legtöbb aranyat.

  1. lépés: Türelemjáték és kikapcsolódás

Az aranymosás, bár nagyon izgalmas, de bizony hosszú folyamat is egyben. Csupán alapos öblögetés, szitálás és hosszas tisztítás után járhatunk legtöbbször sikerrel. Az aranymosás azonban nem csak csillogó kinccsel örvendeztetheti meg az embereket. Akik kipróbálják ezt a tevékenységet, inkább nyugalmat keresnek, a természet szépségét és a tiszta levegőt pedig ugyanúgy értékelik, mint a kimosott aranyat.

Aki kedvet kapott az aranymosáshoz, meglátogathatja a Rauris völgyében népszerű lelőhelyek egyikét. Bodenhaus, Sportalm és Heimalm is lehetőséget nyújt az odalátogatók számára, hogy kipróbálják az aranymosás izgalmas mesterségét.